21.06. Međunarodni dan joge

Od prije godinu dana Ujedinjeni narodi su proglasili 21.06. kao dan kada će se u cijelome svijetu proslaviti Dan joge.

Budući da pravi su jogiji isključivo vegetarijanci, voditelji restorana Vegehop su pozvani na prigodne svečanosti organizirane od strane Indijskog veleposlanstva u hrvatskoj povodom toga dana. 
Interesantno je da sama riječ joga znači gotovo isto kao i latinska riječ "religare" - povezati, svezati, plus... Ukratko, povezati se s Bogom. U Bhagavad Giti Krišna objašnjava nekoliko joga ili puteva s kojim se može povezati s Njim. Karma jogu, Aštanga ili Dyana jogu, Bhakti jogu i druge kao posebne tehnike na koji se On može spoznati u različitim oblicima, pa primjer kao lokalizirana Paramatma, ili kao Svevišnja osoba, ili kao bezlični Brahman. No, u zapadnom svijetu je najpopularnija joga koja u svojoj tehnici ima tjelesne vježbe, vježbe disanja i meditativnog usredotočavanja uma. To je još uvijek daleko od istinske joge tog tipa koji od praktikanta zahtjeva da se spusti užetom u pećinu iz koje više ne može izići i da podizanjem životnog zraka iz donjih čakri ka gornjima ovlada tjelesnim nagonima kao što su glad, žeđ, te općenito zakontrolira osjetilima i ovlada umom. Joga kao popratni "proizvod" praktikantu omogućava i razvijanje mističnih moći. 
Osim spomenutih joga u zadnjim godinama razvile su se i još neke tehnike joga poput Sungazing joge, Atma joge, Nidra yoge  - joga spavanja  :)  i mnoge druge.

Prakticirati jogu je je jako korisno za um i tijelo pa su se mnoge zdravstvene i edukativne ustavnove odlučile uvesti pod obvezno primjenjivanje tjelesnih joga kao mjeru očuvanja zdravlja njihovih polaznika i štićenika. Svakako preporučamo i Vama da se okušate na nekim od sati joge i nemojte se začuditi ako Vam učitelj preporuči promjenu u prehrani. Za tu stvar ne brinite,  mi smo tu - Vegehop. 
Jogiji dobro došli na zdrav obrok.

Čekamo Vas u Vegehopu.

Tags: