Biorazgradiva zamjena za plastiku od klipa kukuruza

 Dragi čitatelji,

 

U prošlom tekstu smo malo pisali o osjećaju zadovoljstva koji nas obuzme ako napravimo čak i malu dobru stvar. Evo nekoliko primjera kako to zadovoljstvo upražnjavamo mi u Vegehopu.

 

Srce nas je boljelo kada smo (tek što smo preuzeli restoran) stavljali plastični pribor uza svaki naručeni obrok za dostavu. Većina tog pribora završila je u smeću, a da nije niti upotrijebljena. Jednostavno, naručitelji su bili doma ili na poslu gdje već imaju pribor. Zašto nas je srce boljelo? Zato što svakoj toj žlici, vilici ili nožu treba 2000 godina da se počne raspadati. Dakle, dvije ključne riječi: “2000 godina” (dakle nije greška u nulama) i “počne raspadati” (ne raspadne se  u potpunosti, nego nastane mala rupica na plastici).

 

Ah, nije li bolno čuti to? I tako smo došli na ideju da uvedemo “porez na plastiku”. Svatko tko naruči, ako želi pribor, treba platiti jednu kunu. Ta kuna nije bila radi zarade, već da ljude osvijesti u promišljanju treba li mu to doista. Stvari su se počele jako lijepo razvijati. Sada se trošilo samo 10-tak pribora dnevno i ljudi su sami počeli (oni koji nisu imali na poslu) nositi pribor od doma i prijavljivati nam “ponosno” kako sada imaju metalni pribor koji peru nakon upotrebe.

 

Izvrsno! Ali nekako još u potpunosti nismo bili zadovoljni, sve dok nismo uveli biorazgradivi pribor od klipa kukuruza. Nastao je novom, najmodernijom tehnologijom gdje se polistiren izvlači vrenjem i separacijom iz prirodnih materijala, kao primjerice iz klipa kukuruza (ne iz petroleja), koji je razgradiv. Ima oblik kao plastika, tvrdoću i čak miris po plastici kada se zapali. Pitanje je zašto onda svi ne uvedu taj pribor i oslobodimo majku Zemlju tolikoga nerazgradivog smeća…

 

E zato, dragi moji, što plastična žlica u nabavi košta 9 lipa, a biorazgradiva 1 kunu i 70 lipa. Eto odgovora. Jedna riječ (glavni ubojica svega moralnog, ekološkog, duhovnoga) – profit.

 

No budući da smo osjetili veliku sreću u nalasku rješenja za pribor, nismo tu stali. Počeli smo eksperimentirati s ostalom ambalažom. Većina je naše ambalaže od plastike i stiropora pa smo odlučili primijeniti istu metodu i na te stvari.

Nakon 3 tjedna u kompostu mikroorganizmi su izjeli dno posude. Nakon 3 mjeseca posude više nema.

 

Ako imate bilo kakvih ideja kako Vegehop može još pridonijeti stvaranju kulture viših vrijednosti, molimo pišite nam na info@vegehop.hr.

 

Odgovore na vaša pitanja, zanimljive prijedloge i sl. objavit ćemo na našim stranicama. 

 

Hvala što razmišljate “zeleno”.

 

Dalibor Marić, direktor

 

Tags: