Dan Sunca

Sunce. Zvijezda udaljena od planeta Zemlje 149 600 000 km ili jednu astronomsku jedinicu, što svjetlost prijeđe za 8 minuta i 19 sekundi. To znači da kada Sunce kihne mi tek nakon 8 minuta možemo reći - nazdravlje.

 

No ono što sigurno znamo je da nas Sunce istim intenzitetom obasjava godinama ali da smo mi ljudi, jedni od zemljana (po mnogo čemu najzločestiji) krivi za globalno zatopljenje stvorivši na Zemlji efekt staklenika.

 

A sada bih vam iznio jedno sasvim drugačije i optimističnije mišljenje. Jedna grupa znanstvenika tvrdi da je planet Zemlja u ovakvom pregrijanom stanju, kakvo je sada, samo zahvaljujući Sunčevim ciklusima. Sunce ima svoje cikluse kada nas sve jače i jače grije, pa onda kada dosegne „Sunčev maksimum“ polako nas slabije i slabije grije dok ne dostigne „Sunčev minimum“. Ti ciklusi traju u prosjeku po 11 godina, a ponekad i 14 ili rijetko po 9 godina. Uglavnom prosjek je 11 godina. Izračunato je da smo prije par godina izišli iz Sunčevog maksimuma i da bi sada trebalo biti malo lakše svima. Ako je to istina onda za sada nema opasnosti od potapanja otoka, odleđivanja polova, izumiranja velikog broja biljnih i životinjskih vrsta...

 

Jesmo li se izvukli i sprali odgovornost upirući prst u Sunce optužujući ga da je ipak ono krivo za sve što nam se dešava? Pa, neće to ići baš tako jednostavno. Svaki put kada probamo naći izgovor i rješenje za naše nepodopštine to nam se opet razbije o glavu. Nikako ne možemo okrivljivati krave što proizvode metan i onda nalaziti rješenje kako da im na stomacima napravimo rupe s poklopcem u koje ubacujemo hranu koju one ne žele jesti, a ta hrana smanjuje proizvodnju metana za 20% u njihovom probavnom traktu (ovo je pokus koji se uistinu provodi na jednom institutu).

 

NE, PRESTANIMO UZGAJATI KRAVE ZA NAŠU PREHRANU I KOŽU I TIME ĆEMO RIJEŠITI PROBLEM! 

 

Znači li to da ako je Sunce „krivo“ za globalno zatopljenje da ne moramo više smišljati kako da zamijenimo vozila s fosilnim gorivima za električna vozila i slično. Ili da smanjimo emisiju plinova direktno odgovornih za efekt staklenika. Ne, čovječanstvo se mora kretati u smjeru koje je naumilo. Znam da su to mali koraci, ali mora nastaviti ići dalje tim putem.

 

Jedan od malih koraka je doći na današnji dan u Vegehop i uživati u ukusnom veganskom obroku za koji znamo da jedući ga nismo doprinijeli onečišćenju planeta poput obroka koji sadrži meso. 

 

Triput hura za ovako male borce koji uporno plivaju protiv struje poput Vegehopa, a sami znaju koliko je to teško. Neka nam ovakvi restorani požive dugo, dugo...

 

Dalibor Marić, dir.

 

 

Tags: