Đumbir

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana podrijetlom iz Kine, u našim krajevima poznat i pod nazivom “ginger”.

 

Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebice onima pripremljenima u voku. Posebnost đumbira jest u noti egzotičnosti i orijentalnosti koja ga razdvaja od udomaćenih, mediteranskih začina. Poprilično je aromatičan, jakog i oštrog okusa i ugodnoga mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. Posjeduje mnoga ljekovita svojstva; pomaže u olakšavanju probavnih tegoba, prehlade, a čaj od đumbira pije se u vrijeme tzv. proljetnog čišćenja, budući da pomaže u razgradnji masnih stanica. Potiče i krvotok te osvježava kožu pa se sve više nalazi i u kozmetičkim pripravcima.

 

Đumbir je pravi tonik za cijeli probavni sustav:
• jača imunitet
• brani naš organizam
• pojačava probavu i preradu hrane u želucu
• uravnotežuje crijevnu floru.

 

 U ayurvedskoj medicini se rabi u kombinaciji s medom za liječenje astme i kašlja. Također se upotrebljava kao anelgetik, aromatik, afrodizijak, digestiv, stimulans za sve.

 

Sok od đumbira (ginger drink) je jedan od vašim najomiljeniji napitaka u našem restoranu.

 

 

Tags: