Ekološki pribor ipak nije "ekološki"

Dragi gosti,

 

Nakon pokusa koji smo proveli nad našom ambalažom za kolače, musake... koja se dobiva od klipa kukuruza (o kojoj smo pisali u prošlim člancima*), isti pokus smo proveli i nad priborom. Zanimljivo je to da se, za razliku od kutijica koje su se počele raspadati u zemlji nakon 3 tjedna, pribor nije promijenio niti nakon mnogo mjeseci. Odmah smo posumnjali i obratili se dobavljaču (ista tvornica od koje dobivamo oba artikla) iznijevši svoja zapažanja.

 

No oni su se odmah ogradili, rekavši kako jamče za kutijice jer ih sami proizvode. Za pribor, rekli su, ne mogu jamčiti, budući da se on proizvodi  u drugim tvornicama (specijaliziranim za plastični pribor) kojima oni isporučuju višak ekoplastike (koja ostane kao otpad iz proizvodnje) te oni ne mogu sa sigurnošću znati niti jamčiti što ta druga tvornica točno radi s njihovim ekosirovinama.

 

Ne znamo ni mi, ali pokusi potvrđuju da se ta ''nazovi ekoplastika'' ne raspada (kao ona od kutijica) – što sve navodi na nagađanja da u tvornicama koje proizvode plastični pribor ekosirovinu miješaju sa sirovinom koju oni uobičajeno koriste. A to bi pak značilo čekanje 2000 godina da nastane samo mala rupica na tom priboru

Osjećali smo se dužnima izvijestiti vas o ovome i o nekim našim sljedećim koracima:

1. Odustajemo od kupovine kvaziekološkog pribora koji u startnoj cijeni iznosi ... i nažalost nastavljamo kupovati plastični.

 

2. Zadržat ćemo i dalje "porez na plastiku" te nastaviti naplaćivati 2 kn za pribor iz jedinog razloga da podsjetimo ljude kako se, kada naručuju kući, mogu koristiti svojim vlastitim ili da u ured donesu pribor koji mogu rabiti više puta.

 

 Nadam se da se slažete s ovom našom odlukom, a za sve vaše prijedloge i komentare stojim na raspolaganju. Pišite nam!

 Želim vam ugodan, ekološki dan.
 

Dalibor Marić direktor
info@vegehop.hr

_______

* Članak o biorazgradivoj plastici

Tags: