Kiseli kupus

Kiseli kupus

Kiseli kupus je većini nas u sjećanju iz djetinjstva kao nešto što se mora jesti iako bismo kao djeca kiselo uvijek rado zamijenili slanim ili slatkim. I roditelji i bake su naročito tijekom zime punili naše tanjure sarmama, ali i kiselim zeljem s krpicama.


Što je to tako važno u kiselom kupusu ili da se pitamo zašto kiselo uopće?


Ukiseljeni kupus je namirnica fermentirana prirodnim putem, dakle bogata probiotskim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi. Pomaže i u probavljanju masnih obroka, te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.


Ide zima, nema straha


Bake nam kao djeci ipak nisu punile mozak fermentacijom i lekcijama o probioticima i probavi masnoća. Ono što je za nas kao djecu bilo bitno je vitamin C. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Poznato je da je moreplovac James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasnog skorbuta. Sebastian Kneipp njime je liječio dijabetes, giht, opekline i upale. Osim što je bogat vitaminom C, u kiselom kupusu su i vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Također je bogat vitaminima E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestercu. Kiseli kupus obiluje antioksidantima luteinom i zeaksantinom koji utječu na očuvanje zdravih očiju. Zanimljivo je znati da je crveni kupus i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci.


Narodna medicina


Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Za podizanje raspoloženja te općenito dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog kupusa. Vrlo je popularan narodni recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola.  Navečer, prije spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.


Moji favoriti


Ja uživam na svom tanjuru imati kiselo zelje naročito dok kroz prozor gledam kako ulicu zasipa snijeg i znam da zimski virusi osvajaju grad. Imam neki osjećaj ugode, osim onog na nepcu, da zaista najkraćim i najlakšim mogućim putem u sebe unosim superjaku dozu imuniteta. Možda previše volim znati što jedem, ali zaista mirnije kročim hladnim danima kroz grad i viruse znajući da sam taj dan u obroku imala i kiselo zelje. Volim ga spremati. I teško mi je reći koji način pripreme mi je omiljen. Jednostavno ih vrtim u krug kroz zimu i nikad mi ne dosade. Ipak, nostalgija i tradicija prevagnut će da ću uvijek na prvo mjesto staviti bezmesnu odnosno vegansku sarmu. Uz pire od amaranta (hrana za bogove u kuturama Inka i Asteka) virusi mi ne mogu ništa. Osim sarme, jednako često pripremit ću sekeli gulaš, ali i brzinski smeđi rižoto s kiselim  zeljem.

Tags: