Krenimo od nas samih

Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu – Mahatma Gandhi

Drugim riječima ne očekujmo da će netko drugi urediti stvari smatrajući da je ionako sva odgovornost na svima drugima i da je cijeli svijet kriv što je „naopak“. To je kao da kažemo da je cijeli svijet kriv što smo mi pretili. Svijet je kriv jer su nezdravi slatkiši previše dostupni. Svijet je kriv jer se koristi previše emulgatora radi profita, a vlade ništa ne poduzimaju po tom pitanju. Svijet je kriv zbog dostupne genetski manipulirane hrane... Ne, naprotiv. Nitko nam nije kriv. Krenimo od sebe i budimo promjena koju želimo vidjeti. Mi imamo izbor i možemo odabrati slastice s agavinim sirupom, ekološkim žitaricama ili nutritivno izbalansiran obrok (naprimjer u Vegehopu). Najgore što se može desiti je da roditelji govore djeci, koja žele biti promjena u ovome svijetu – Eto sine, cijeli svijet je „u krivu“ a ti si u pravu, ha? Posebno stariji ljudi su potpali odavno u ralje „Matrixa“ i ne mogu shvati da su „omadžijani“ utjecajem reklama, potrošačkog društva i dopustili su da ih struja nosi. Mladi su još mladi i snažni i mogu se još udupirati struji plivajući uzvodno. Zato ne čudi da su u aktivističkim udrugama uglavnom mladi i odvažni mladići i djevojke koji pokušavaju biti promjena u svijetu. 

Jedna od tih, možda i najbitnija promjena, je odabrati vegetarijanstvo. Jeste li znali da prosječni mesojed kroz svoj životni vijek prosječno konzumira 5 krava, 20 svinja, 29 ovaca i janjadi, 780 pilića, 46 purica, 18 pataka, 7 zečeva, 1 gusku i pola tone ribe.

U slučaju da se netko opredijeli za održivi život i postane vegetarijanac on automatski čini veliku promjenu. To je mnogo spašenih života. Važno je naglasiti i to da je najbolja reklama za vegetarijanstvo zdrav i sretan vegetarijanac, jer ako čovjek se odluči za ovakav puno održiviji način prehrane bit će u mogućnosti utjecati na druge da postanu i oni dio pokreta prema suosjećajnijem i razumnijem svijetu.

Zato, odmah sad u akciju! Ako vam je ovo prenagli potez i mislite da se ne možete tek tako odreći svojih životnih navika koje su vam nametnute od malih nogu i kultivirane kroz tradiciju, kulturui običaje, ne očajavajte. Tu je Zeleni ponedjeljak, dan kada bar jednom u tjednu možete otići u Vegehop i biti sigurni da ćete zadovoljiti sva svoja osjetila, otići siti i nećete ni primijetiti da ste se nečega „odricali“, a planet će vam biti zahvalan. Koliko mesna industrija utječe na klimu možete se prisjetiti na linku http://vegehop.hr/sadrzaj/neka-nas-stara-baterija-zulja-u-dzepu 

Sumnjate li još uvijek, nakon ovih uvjerljivih podataka, da nikakvu razliku ne bi činila samo jedna osoba koja bi se odrekla jedenja mesa?

Svoje mišljenje možete izraziti u našoj anketi na linku; http://www.vegehop.hr/sadrzaj/koju-bi-razliku-cinila-jedna-osoba-koja-bi...