Papirnate vrećice

 

Od prosinca 2011. godine vegetarijanski restoran Vegehop je, potaknut brojnim sugestijama svojih gostiju, uveo papirnate biorazgradive vrećice. U dostavi tu praksu provodimo odavno, no bio je problem na tržištu naći odgovarajuće dimenzije papirnatih vrećica s drškom.

Sada kad je taj problem riješen i vrećice smo pronašli, još uvijek postoji problem s cijenom. Naime, bez drške, takozvani ''škarnicli'' ili ''škartoci'' su po povoljnim cijenama (približno cijena jedne plastične vrećice), dok su iste te vrećice s drškom tri puta skuplje.

Uprava restorana donijela je odluku da se ne stavlja nikakva marža na nabavnu cijenu tih istih vrećica s drškom, nego da se naplaćuju po nabavnim cijenama, drugim riječima kunu i pol po vrećici.

Još će ostati jedan prijelazni rok do veljače 2012., kada ćemo u restoranu još pitati goste žele li papirnatu vrećicu koja se naplaćuje ili plastičnu, a od veljače ćemo u potpunosti izbaciti plastične vrećice nudeći uz naplative papirnate vrećice i besplatnu alternativu papirnate vrećice bez drške.

Time restoran Vegehop, potpisnik peticije o ukidanju plastičnih vrećica u Republici Hrvatskoj kao proizvoda vrlo štetnih za okoliš i za životinje, na neki način ispunjava i svoju moralnu obvezu. Nadamo se da i vi, gosti, dijelite slično mišljenje te vas stoga pozivamo da svojim komentarima, primjedbama i sugestijama podržite ovu ideju ili nam date neke druge smjernice kojima bismo mogli još više pridonijeti održivom razvoju i sreći našeg planeta (koji jedino imamo).

Vaš Vegehop-tim

Tags: