Proslavimo dan zdravlja na najzdraviji način

Proljeće je. Blagdani tik iza nas. Oba su razloga za „okrenuti ploču“ na zdravu stranu u ovoj godini. Većina je ljudi na blagdanskom tanjuru imala sve one teške i nezdrave stvari nakon kojih tijelo vapi za odmorom. Opet s druge strane i oni koji paze što jedu, zimi si malo uzmu oduška pa u sebe unose masnije i slađe obroke ne bi li „nesvjesno“ poput kitova i morskih lavova stvorili zaštitni masni sloj koji može uspješno prkositi i najvećoj hladnoći. :)


U oba slučaja vrijeme je za proljetno čišćenje koje je ne samo poželjno već ako se posluša organizam, potpuno prirodno. Sada nam je laganija hrana privlačnija od teže. Zašto onda ne slušati tijelo i dati mu ono što traži po prirodnim zakonima.
Dan zdravlja, 7. travnja je idealna prilika za donijeti odluku: „Od danas krećem!“ Za one koji nisu pogledali na kalendar, to je danas i ako vas uhvati panika: „Ajme, pa nisam se ni pripremio/la!“, nema mjesta brizi. Uvijek možemo otići u Vegehop i krenuti s prilagođenim proljetnim menijima ili jednostavno uzeti povrtnu musaku, neku od salata iz široke ponude ili čak pojesti bez straha neki sirovi kolač ili voćni kolač bez šećera, poput onoga od jabuke.


Proljeće nosi još jednu zamku o kojoj mogu pisati s velikim iskustvom. Alergije na pelud. Cijela priroda cvjeta i kada se svi raduju povratku ptica i jedva čekaju da iziđu u prirodu i udahnu taj miris proljeća, mi alergičari se skrivamo u najzatvorenije prostorije, ili otputujemo tamo gdje još proljeće nije stiglo i pokušavamo produžiti sezonu skijanja :)


Godinama sam radio pokuse na svome tijelu tražeći idealno rješenje za moj problem. I ono što nekima jako pomogne poput Nonija, crnog kima, aloe vere, raznih čajeva, meni je davalo samo kratkotrajne rezultate. Svi smo individue i nekome će neka metoda pomoći, a nekome opet neka druga. Svi preparati koje sam naveo i mnogi drugi pri ublažavanju alergijskih reakcija imaju veliki učinak. 


No ono što je meni pomoglo jako želim podijeliti s vama. Naime 2-3 proljetna mjeseca se potpuno prebacim na sirovu hranu. Jedem sve što je termički ne obrađeno. Znam što je vaša prva reakcija: dosadno, jednolično, neprestana glad… Po malo ste u pravu, no ako se sve pažljivo isplanira i nije tako strašno. Na primjer, kada idem u kino svi jedu kokice, sve okolo miriši po njima i prirodno, ako nemamo adekvatnu zamjenu, možemo pasti u napast da „padnemo“ sa svojim „zavjetom“. E, tu je opet Vegehop. Jednostavno ponesem iz restorana sirovi čips od kelja i pridružim se kolektivnom kino krckanju među zubima. 


A kako bez šećera? Toliko se u Vegehopu priprema sirovih slastica poput torti i palačinki da se uopće ne može osjetiti da nam nešto nedostaje. Dapače, takve slastice bogate orašidima nam u potpunosti mogu zamijeniti jedan cijeli obrok. Što reći? Probajte! Sami možete procijeniti je li to za vas ili ne već nakon nekoliko dana. U Vegehopu uvijek možete naručiti sirove kanelone, krekere, špagete, šejkove, detox napitke, svježe cijeđene sokove… 


Ja imam odlične rezultate, takve da već godinama u vrijeme alergije ne pelud imam samo blage, neznatne simptome, a nekad sam, ne samo pio tablete, već išao i na injekcije kada bi dobivao ozbiljne napade gušenja. Sada je to sve već godinama iza mene.


Nadam se sam da se već danas, na ovaj svjetski dan zdravlja vidimo u Vegehopu. Dobro došli i dobar vam zdravi tek.


Dalibor Marić, dir.

 

 

Tags: