Veganski profesionalni nogometaši mijenjaju svije(s)t!


Stari, trošni travnjak igrališta The New Lawn, Dale Vince je zamijenio organskom travom. Tako su Roversi postali prvi klub u povijesti koji je dobio takav travnjak. Napravio je i polje solarnih panela koji klubu osiguravaju dovoljno električne energije i uveo robotsku kosilicu koja, također na solarnu energiju, redovito kosi travu bez potrebe za ljudskim radom. Domaru čak i SMS-om javlja ako se pokvarila. Crno-bijelu boju dresova zamijenio je zelenom.

Vince je iz temelja promijenio strategiju kluba te se osvrnuo i na prehranu igrača. "Burgeri su odvratni. Za njih se koriste najlošiji dijelovi životinja i ne želim da to itko vezan uz klub jede", rekao je Vince 2014. godine i ukinuo sve životinjske proizvode u klupskoj kuhinji te na štandovima za vrijeme utakmice. Tako su Forest Green Roversi postali prvi 100 posto veganski klub u Engleskoj. 

"U početku je bilo jako čudno, neki suigrači su gunđali, ali smo se svi s vremenom naviknuli. Evo, ja se bolje osjećam otkad jedem vegansku hranu. Čak sam i kod kuće natjerao ženu da to kuha, a i ostali dečki su sad sasvim OK s time", rekao je veznjak Sam Wedgebury.Nakon što ih je preuzeo "zeleni vizionar", Roversi su se utaborili u gornjem domu National Leaguea (5. liga) i počeli kucati na vrata profesionalnog nogometa. 
Iako su Tranmere Roversi bili favoriti u finalu, Forest Green je već na poluvremenu vodio 3:1, obranio se do kraja i prvi put u 128-godišnjoj povijesti kluba ušao u sustav profesionalnog nogometa.
 

"Uopće ne znam što bih rekao. Mi smo mali, seoski klub s brda usred ničega, a sad smo u Football Leagueu. Ovo je malo suludo. No samo da se zna, ovoga ne bi bilo da nije bilo našeg predsjednika. On vam je, ovako, malo čudan, ali sjajan tip. Ovo je za njega", rekao je trener Mark Cooper.

Tako su Roversi postali najmanje mjesto u Engleskoj koje ima klub među profesionalcima. No ako ste mislili da Vince tu namjerava stati, varate se. Ambiciozni vizionar već je najavio sljedeći projekt.

"Volim kad mi netko kaže da je nešto nemoguće pa ga razuvjerim i dokažem suprotno. Tako će biti i ovaj put", kaže Vince.

 

Kroz nekoliko godina Forest Green dobit će novi stadion koji će biti u potpunosti izgrađen od drveta. Mali, simpatični stadion za 5000 gledatelja bit će u središtu 100 milijuna funti vrijednog ekoparka koji će Vince graditi u okolici Nailswortha. Za dizajn stadiona raspisao je natječaj, a javilo mu se 50 arhitekata, uključujući i tvrtku Zaha Hadid koja je dizajnirala stadione u Kataru i londonska olimpijska borilišta i čiji je idejni plan prihvaćen.Izvor: Index.hr

 

Tags: