Zeleni ponedjeljak u Vegehopu

juha od brokule, brokula, vege, keterring

Kampanjom Zeleni ponedjeljak Zagreb je postao prvi hrvatski grad koji se pridružio ovoj svjetskoj kampanji.


Gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, potpisao je Deklaraciju o Zelenom ponedjeljku kojom je u lipnju 2010. i službeno proglasio početak kampanje Zeleni ponedjeljak.

 

Pet je razloga za uvođenje Zelenog ponedjeljka: zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno!

 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 90% stanovništva Hrvatske konzumira manje voća i povrća od preporučene količine.

 

Zavod za javno zdravstvo “Dr. A. Štampar” iznosi da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila, a te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika. Meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.

 


Prema izvještaju UN-a objavljenog 02. lipnja 2010. proizvodnja hrane, posebice proizvoda životinjskoga podrijetla, utječe na 70% potrošnje svjetske pitke vode i 38% ukupnog iskorištavanja poljoprivrednih površina. Proizvodnja hrane odgovorna je za čak 19% ukupne emisije stakleničkih plinova, što je više od ukupnoga svjetskog prometa. Stoga, kako stoji u izvještaju, jedino moguće smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš jest odabir prehrane koja se temelji na namirnicama biljnoga podrijetla.

 

Angela Cropper, izvršna direktorica UN-ova programa za zaštitu okoliša, tom prigodom je izjavila: “Na Svjetski dan zaštite okoliša nadamo se da će ljudi postati svjesni toga što se zbiva iza proizvoda koji kupuju i utjecaja koji proizvodnja ostavlja na ostatak svijeta. Naš je cilj informirati proizvođače, donositelje zakona i potrošače o ekološkom utjecaju naših svakodnevnih navika.”
 

Kako bi se građanima olakšalo uvođenje Zelenog ponedjeljka u svoj stil života, pokrenute su i internetske stranice Zeleni ponedjeljak. Stranice sadrže brojne informacije o prednostima Zelenog ponedjeljka za zdravlje ljudi i okoliš, ali i recepte koji će olakšati građanima da im svaki sljedeći ponedjeljak bude Zeleni ponedjeljak.

Kampanji se već odavno pridružio i restoran Vegehop, a svojim gostima ponedjeljkom uz dnevni meni daruje svježe cijeđeni sok te su dostavne cijene niže.

"Sudjelovanjem u kampanji svojim smo gostima približili važnost ishrane te ih potaknuli da im i ostali dani u tjednu budu zeleni, a njihova zahvalnost i srdačnost nas potiče da i dalje širimo dobre vibracije za sve nas i naš planet!"

Vidimo se u Vegehopu!

Tags: