Skoči na glavni sadržaj
x

Brokula - super povrće na tanjuru

Brokula je dvogodišnje povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača i kelj. Smatra se izvornim oblikom cvjetače, a uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.
 
Brokula je nutritivno puna vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.

Jedna od najvećih prednosti brokule je sadržaj hranjivih tvari. Puna je širokog spektra vitamina, minerala, vlakana i drugih bioaktivnih spojeva.

Jedna šalica (91 grama) :

Ugljikohidrati: 6 grama
Proteini: 2,6 grama
Masti: 0,3 grama
Vlakna: 2,4 grama
Vitamin C: 135% RDA
Vitamin A: 11% RDA
Vitamin K: 116% RDI -ja
Vitamin B9 (folna kiselina): 14% RDA
Kalij: 8% RDA
Fosfor: 6% RDA
Selen: 3% RDA

Brokula se može jesti kuhana ili sirova - obje su savršeno zdrave, ali imaju različite profile hranjivih tvari.

vegan

Različite metode kuhanja, poput kuhanja, mikrovalne pećnice, prženja i kuhanja na pari, mijenjaju nutritivni sastav povrća, posebno smanjujući vitamin C, kao i topljive proteine ​​i šećer. Parena brokula ima najveći nutritivni sastav.

Ipak, sirova ili kuhana, brokula je odličan izvor vitamina C. Samo pola šalice (78 grama) kuhane brokule daje 84% referentnog dnevnog unosa (RDA) - više od polovice naranče.

Brokula ima visoku razinu glukorafanina, spoja koji se tijekom probave pretvara u snažan antioksidans.

Brokula je povrće bogato hranjivim tvarima koje može poboljšati vaše zdravlje na razne načine, primjerice smanjenjem upale, poboljšanjem kontrole šećera u krvi, jačanjem imuniteta i poboljšava zdravlje srca.

Jedna studija pokazala je značajno smanjenu rezistenciju na inzulin kod osoba s dijabetesom tipa 2 koje su konzumirale klice brokule dnevno tijekom mjesec dana.

No, imajte na umu da dobro zdravlje ne proizlazi ni iz jedne hrane. Brokula je samo jedna od brojnih zdravih namirnica koja može pridonijeti optimalnom zdravlju.

Uključivanje ovog hranjivog povrća u vašu zdravu, uravnoteženu prehranu može vam pomoći da lakše postignete svoje zdravstvene ciljeve.

vegan

Vegehopovi  kuhari su upoznati sa svim dobrobitima brokule pa često u našim menijima možete uživati u juhama od brokule, parenoj brokuli i ostalim kombinacijama u kojima je ova super namirnica.

Zato Vas pozivamo da navratite u Vegehop i uživate u brokuli i ostalom super povrću u našim kombinacijama.