Skoči na glavni sadržaj
x

Dan planeta Zemlje

Bilo bi lijepo kada bi mogli čestitati svim zemljanima dan planeta. No, mnogi zemljani nemaju tu privilegiju biti zapaženi kao nešto bitno i čemu se treba dati pažnja. Na primjer za šume, rijeke, zrak, pa čak i neke divlje životinje će se pokrenuti kampanje, dok milijarde životinja koje se uzgajaju radi mesa, mlijeka, kože ili krzna nitko niti ne primjećuje. Odnosno one se tretiraju kao "stvari", predmeti koji se mogu prodati, uništiti, slomiti...

 

Danas je dan naše majke planeta Zemlje i nisam siguran da će čestitke koje joj upućuju njena djeca biti iskrene dokle god se ostaloj braći (životinjama) uzimaju sva njihova prava koja dobivaju rođenjem na istom ovom našem planetu. 

 

U vedsko doba (doba koje se spominje u drevnim indijskim spisima) vladar je na sva bića u svome krugu vladanja (pod nazivom Praja) gledao kao na jednaka i ravnopravna i pružao im adekvatnu zaštitu, uključujući i životinje. 

 

Jednom je čak i premijer Milanović u posjeti jednoj farmi rekao: - Svi ljudski problemi proizlaze iz toga što jedemo životinje. Hm, je li to priznanje nemoći vladajućih da u ovome dobu zaštite svoju "Praju" bez obzira na to što očito imaju znanje o svim nevoljama koje dolaze u paketu s jedenjem naše braće?!

 

Da, mnogi problemi bi bili mnogo manji kada bi počeli jesti u Vegehopu i sličnim restoranima, jer direktno bi utjecali na smanjenje stakleničkih plinova, manje bi onečišćavali rijeke i mora, pridonijeli bi smanjivanju gladi u svijetu i što je najvažnije, a mislim da bi to Zemlja najviše cijenila - unosili bi radost u živote svih zemljana. Ponajviše onih koji isto tako zasnivaju obitelji, raduju se potomcima, održavaju eko sustav, a ljudi ih zovu životinje. bespravno im uzimajući pravo na osjećaje u tolikoj mjeri da im se ne prizna da osjećaju bol. 

 

Kada je moja kćerka dala argument u školi zbog čega je vegetarijanka od samoga rođenja, njena prijateljica joj je rekla: - Ali zašto toliko brineš o njima što ih kolju, pa i onako bi umrle jednoga dana. 

 

Iz gornjega teksta se može zaključiti da niti političari, niti obrazovni sustav ne poduzima mnogo o skretanju pozornosti na ravnopravnost svih zemljana.

 

Ne preostaje nam mnogo nego da se pridružimo šačici osviještenih. To možemo učiniti i u Vegehopu, zato dođimo danas i proslavimo Dan planeta Zemlje uz veganski ručak i čašicu svježe cijeđenog soka. Zemlja će nam biti zahvalna. 

 

Dalibor Marić, Vegehop