Skoči na glavni sadržaj
x

Restauriranim Trabantom do povrća i klica?

Prepoznatljivi Trabant u savršenom voznom stanju produkt je restauracije ljubitelja ekoloških kultura iz OPG Solina. Proizvođači klica, mikrozelenja i povrća "ušminkali" su Trabant star 30 godina. Izrađen je od reciklažnog materijala, otpada teksilne industrije, plastike i metala te je postao kultni klasik, a svoje mjesto pod suncem pronašao je upravo u vrijednim rukama kreativnih poljoprivrednika.

Ekološka proizvodnja OPG Solina kroz kreativan i zanimljiv pristup oslikanim je Trabantom približila zanimljivosti o klicama i njihovom utjecaju na zdravlje.


trabant-klice
Trabant, OPG Solina

Što su to klice i zašto su važne za zdravlje?

Klice su tek iznikle sjemenke raznih biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, najčešće u tami. One su lako probavljiva hrana bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama budući da su te tvari nužne kako bi isklijana biljka kasnije mogla dalje izrasti. Najčešće se jedu sirove, a okus im varira od blagih i nježnih do poprilično ljutih ili čak i lagano gorkih. Zbog toga se mogu kombinirati s raznim jelima pa, osim što su nutritivno značajne, svojim privlačnim izgledom oblikuju posebnu notu na tanjuru. Raznih su boja, veličina, oblika i tekstura - idealna za isticanje ljepote, svježine i okusa jela.

vegehop-canape

Canapei s kremom od indijskih oraščića i svježim klicama, Vegehop

Prepoznata jela koja odišu svježinom i nutritivnim bogatstvom

U današnje vrijeme svjesni smo utjecaja brze prerađene hrane koja donosi više štete nego koristi. Kako bismo očuvali zdravlje i objedinili upravo najbolje iz prirode, posežemo za paletom ekoloških namirnica kreirajući raznolika jela koja odišu svježinom i nutritivnim bogatstvom. OPG Solina naš je partner širokih obzora i znanja koji tokom cijele godine proizvodi različito obično i neobično ekološko povrće koje također možete potražiti na Dolcu gdje je teta Branka naveliko poznata. Svojom ljubaznošću i susretljivošću iznova dokazuje kako prirodu živi iznutra i izvana.

Zeleno povrće kao hrana i lijek

Nevjerojatno je zadovoljstvo usrećiti vas najboljim iz prirode. Domaća blitva, mlada salata, klice i mikrozelenje uzgajane su s posebnom pažnjom i ljubavlju.
Prije svega, sve vrste povrća su zdrave, ali ipak postoje neke koje se dodatno ističu zbog svojih hranjivih svojstava. Znanstvenici su dokazali da zeleno lisnato povrće krije brojna ljekovita svojstva te može spriječiti nastanak i umiriti već postojeće bolesti i stanja.

vrt-opg-solina

Bogatstvo vrta OPG Solina

Povrće, kao i voće, sadrži nisku razinu masti i kalorija, a visoku razinu vitamina i minerala. Povrće ima odlična antioksidativna svojstva koja štite tijelo od bolesti i jačaju imunitet. Osim toga, prepuni su vlakana koji apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava. Najzdravije vrste zelenog lisnatog povrća svakako zaslužuju svoje mjesto na vašem tanjuru.

Miješana sezonska salata obogaćena svježim klicama odličan je dodatak u sklopu dnevnog menija. Bilo da volite tradicionalnu kuhinju suvremenog izričaja orijentiranu na biljnu raznolikost ili sirova jela – dozvolite si da se iznenadite okusima koje stvaraju vrijedne ruke naših chefova. Rotirajući dnevni meniji prepoznati su diljem zemlje i preko granica, a osmišljeni su na način da uvijek nude nešto novo i raznoliko.


meni
Dnevni meni, Vegehop

Posegnite za zdravljem i oduševite nepce

Volite slatko, a zbog težine u želudcu propuštate slatke gušte? Sve naše slastice odlikuje bogatstvo okusa i cjelovite namirnice koje ne uključuju proizvode životinjskog podrijetla. Samim time lagane su za probavu, a tijelo ispunjavaju živom dozom energije.
Zdrava marelica, Sezam pita, Kesten bajadera, Sirove palačinke i Slatka srca samo su neke od omiljenih slastica naših gurmana.

kolac
Kolač od mrkve i kiwija, Vegehop

Voljeli biste razveseliti dragu osobu zdravim obrokom, slasticom ili napitkom te saznati više o održivom življenju?
Proučite naše stranice, posjetite nas u Vlaškoj 79 ili naručite dostavu u par klikova, a pred vama će se za čas naći obilje zdravlja, mirisa i okusa.

Vaš Vegehop tim i OPG Solina