Skoči na glavni sadržaj
x

Riječ voditelja restorana Vegehop

Moje ime je Dalibor Marić i nemam nikakve veze s kuhinjom :) Sada ćete se pitati kako to da sam odlučio voditi restoran. Pa, da bih vam to razjasnio, počnimo s predstavljanjem ciljeva Vegehopa.

 

Cilj restorana Vegehop jest stvoriti pomamljene obožavatelje vegetarijanske/veganske  hrane i stvarati kulturu viših vrijednosti (upravo sintagma kultura viših vrijednosti zapravo me je najviše inspirirala da se počnem baviti ovim poslom). Što to znači? Krenimo od nas samih. Koliki je naš doprinos kaosu koji je neminovan u današnjoj civilizaciji? Čovjek nikada nije bio napredniji u razvoju znanosti, tehnologije, umjetnosti, poboljšanja životnih uvjeta… No nije li to samo vanjština u odnosu na najveće nazadovanje na području zaštite okoliša, morala, duhovnosti, slobode (robovanja medijima) i dovođenja ljudske vrste pred sâm čin istrebljenja.

 

U odgovoru koliki je naš doprinos kaosu, svatko će reći: “Vjerojatno velik , ali što ja tu mogu?” E, ja sam odlučio dati mali doprinos time što sam počeo voditi Vegehop. Budući da sam vegetarijanac od 1990. godine, htio sam preuzeti na sebe misiju osvješćivanja ljudi da iziđu iz Matrixa – pogledajte http://www.youtube.com/watch?v=rEkc70ztOrc.

 

No, u odgovoru na pitanje što mi možemo učiniti da smanjimo kaos u kojem živimo, ne moraju baš svi biti misionari. Krenimo malim stvarima. Primjerice, za početak odvojimo iz smeća papir i odložimo ga u kontejner za papir ispred zgrade. Želimo li učiniti “veliko djelo”, onda odvojimo povratnu plastičnu ambalažu i stavimo je pokraj kante za smeće (ne u kantu) i promatrajte. Gle, za nepunih 8 minuta već se pojavila osoba kojoj je cilj prikupiti što više takve ambalaže i zaraditi sredstva za vlastitu egzistenciju. Uuuu, jeste li osjetili oko srca neki čudan osjećaj? E, da. To se zove zadovoljstvo radi učinjenog “velikoga dobrog djela”. A kada steknete toleranciju na taj osjećaj, onda nemojte posustati – idite dalje. Povećajte svoj ulog da biste vratili taj osjećaj u svojim prsima, koji se zove sreća. Smanjite pokolj životinja time što ćete samo jedan dan jesti “zeleno”. Neka to za početak bude ponedjeljak. Koliko ćete time napraviti dobrobiti? Puno za planet Zemlju.

O smanjenju pak globalnog zatopljenja pogledajte na http://www.youtube.com/watch?v=K9mdfGcquL4&feature=digest.

 

Dakle, tako je i moja želja za povećavanjem uloga za osjećaj sreće za dobro djelo toliko narasla da sam morao preuzeti vegetarijanski restoran Vegehop (iako ne znam ništa o kuhinji niti kuhanju). Kakvu dobrobit planetu i ljudima time radim? Ogromnu. Ali, za to mi je potrebna i vaša pomoć. Molio bih vas da mi pomognete u namjeri očuvanja jedinog planeta koji imamo i zato dođite kod nas i prepustite se harmoniji okusa i mirisa u našim specijalitetima. Nakon toga vam garantiram lakoću, svježinu i zdravlje.

 

U slučaju da želite čuti nešto o specifičnosti rada restorana, postaviti pitanja meni osobno ili  se naći u ovoj rubrici, slobodno mi pišite na info@vegehop.hr; najzanimljivije komentare i pitanja s odgovorima rado ćemo objaviti.

 

Hvala vam što jedete (barem ponedjeljkom) i razmišljate zeleno!