Skoči na glavni sadržaj
x

Vrhunska sportska postignuća i prehrana BEZ mesa

Carl Lewis i Paavo Nurmi - što ih povezuje?
Obojica su, naravno, vrstni atletičari - prvi šprinter i skakač u dalj, drugi trkač na srednje i duge staze. Obojica velikani nad velikanima, športaši koji su obilježili epohu u kojoj su nastupali. Jedini koji su u povijesti "kraljice športova" osvojili po devet (9) zlatnih olimpijskih medalja! I obojica su - vegetarijanci. Svoje uspjehe temeljili su na bezmesnoj prehrani.

 
Isto kao i dvostruki postavljač svjetskoga rekorda na 100 m Leroy Burrell, ujedno i vlasnik jednog od najdužih skokova u dalj u povijesti "kraljice". Isto kao i Edwin Moses, najdugovječniji i nepobjediv tijekom svoje skoro 15-godišnje karijere trkač na 400 m s preponama. Dakle, sve redom vrhunski atletičari, u svome dobu može se slobodno reći nenadmašni. I svi vegetarijanci. Bezmesna prehrana im je davala istodobno i izuzetnu eksplozivnu snagu i veliku izdržljivost. Usuprot uvriježenim stereotipima o tobožnjoj "vrijednosti" i "nenadomjestivosti" životinjskih bjelančevina. 

 

A što povezuje Billie Jean King i Martinu Navratilovu?


Obje su legendarne teniske prvakinje, među najdugovječnijima u ženskomu tenisu.

Billie Jean King je osvojila 12 Grand Slamova u pojedinačnoj konkurenciji, još 16 Grand Slamova u parovima, te još 11 Grand Slamova u mješovitim parovima. Sve u rasponu od 20-tak godina. Martina Navratilova bilježi 18 pojedinačnih Grand Slamova, još 31 Grand Slam pobjedu u parovima, te "samo" 10 Grand Slam naslova u mješovitim parovima. U rasponu od - pazite - 31 godinice! I - koje li "slučajnosti" - obje su vegetarijanke.

 

Uzgred, početkom ove 2012. godine javno su obznanile svoj prijelaz na bezmesnu prehranu još dvije tenisačice koje su obilježile posljednjih 14 teniskih sezona - sestre Williams, Venus i Serena. Dakle, ovogodišnja njihova 3 Grand Slama (pojedinačni naslov Serene, te 2 njihova Grand Slam naslova u paru), kao i zlatna olimpijska odličja (Serena pojedinačno, te zajedno u paru) osvojile su hraneći se sasvim bezmesno! 

 

A jedan od najdugovječnijih NBA košarkaša (21 sezona), Robert "Chief" Parish?

Osvajač 4 NBA prstena, s dva kluba (Celtics i Bulls), u rasponu od 17 godina! Naravno, izabran je i u Košarkašku kuću slavnih ("Hall of Fame"). I opet, koje li "slučajnosti" - također je vegetarijanac.

 

Kao i Scott Jurek, jedan od najboljih svjetskih ultramaratonaca.

Trostruki pobjednik tzv. Spartathlona, utrke najboljih dugoprugaša svijeta na 246 km. I još dvadesetak pobjeda na ultramaratonima diljem svijeta. Sve to bez mesa u prehrani.

 

Jedan od gimnastičarskih prvaka 60-tih godina prošloga stoljeća, Dan Millman, također je vrhunske rezultate tijekom aktivne športske karijere polučio hraneći se veganski. Ostatak svoga života posvetio je popularizaciji dobrobiti bezmesne prehrane kao jedne od glavnih sastavnica pojedinačnoga (osobnoga) razvoja i održivoga razvoja cijeloga svijeta. Dan Millman je autor više desetina knjiga, radio je kao profesor i sveučilišni trener, a po njegovoj globalno najpoznatijoj uspješnici "Put mirnoga ratnika" snimljen je i intrigantni i vrlo zanimljivi film "Mirni ratnik" ("Peaceful warrior", 2007.) s Nickom Nolteom u naslovnoj ulozi.

 

Doktorica znanosti Ruth Heidrich je istinski fenomen, njena športska i životna priča je fascinantna i vrlo znakovita. Nakon uspješne športske karijere i doktorata znanosti iz područja zdravstva, oboljela je u svojoj 48. godini od zloćudne bolesti, što ju je ponukalo da prijeđe na vegansku prehranu. Pobijedila je nakon toga šest (6) puta na najzahtjevnijoj triatlonskoj utrci na svijetu (tzv. "Ironman") u svojoj dobnoj kategoriji. Podsjećamo, u triatlonu se prvo pliva 3800 m u moru, potom se 180 km vozi bicikl i napokon, kao "začin" slijedi maraton od 42 km i 195 m. Sve to bez stanke. Najvažnije od svega, Dr. Ruth Heidrich pobijedila je u najpresudnijoj borbi, onoj za život - prevladala je čak i zloćudnu bolest. Danas, 30 godina kasnije, kao umirovljena sveučilišna profesorica, i dalje putuje i poučava na temelju osobnoga životnoga iskustva kako je uspjela u svemu tome prvenstveno zbog prijelaza na bezmesnu prehranu, a to iskustvo opisala je i u knjizi "A Race for Life - From Cancer to the Iron-man". 

 

Dakle, primjeri ovih 12-tak veličanstvenih i planetarno popularnih športašica i športaša pokazuju i potvrđuju:


vrhunska športska postignuća moguće je ostvariti hraneći se isključivo plodovima prirode, BEZ jedenja mesa, riba i jaja.