Skoči na glavni sadržaj
x

Cijene mesa su u velikom porastu, sada je pravo vrijeme za prelazak na vegansku prehranu

Prema najavama proizvođača peradi, goveda i svinja meso bi sljedećih nekoliko mjeseci moglo poskupjeti oko 30 posto, piše Jutarnji list.

Kažu kako zbog enormnog rasta troškova uzgoja stoke nemaju drugog izbora nego podići cijene.

Najveći problem kod ulaznih troškova predstavlja im povećanje cijena žita, kukuruza i sijena.

Na inflaciju cijena u svijetu, koja je počela još krajem prošle godine, snažno utječe i rat u Ukrajini. Kako se ratu nažalost ne nazire kraj, nije za očekivati skori pad cijena, već naprotiv, izgledan je njihov daljnji rast.

Ako se pitate postoji li nešto što možete napraviti kako bi utjecali na pad cijena hrane, odgovor je potvrdan.

Najjednostavnije rečeno, trebali bi prestati konzumirati meso i ostale proizvode životinjskog porijekla.

Osim što je etički upitno, konzumiranje mesa, mlijeka i jaja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

vegan

Što se tiče ekonomskog aspekta, prestanak konzumacije navedenih proizvoda doveo bi do manje potražnje za njime te manjim brojem životinja koje bi se uzgajale za tu svrhu.

Uz manje životinja trebalo bi i manje hrane koja se troši na njihov uzgoj. Nekoliko nezavisnih istraživanja pokazalo je da se oko 75 posto hrane biljnog porijekla (kao što su soja, kukuruz, pšenica, žito itd.) proizvede za industriju mesa, mlijeka i jaja, tj. za životinje koje one uzgajaju i ubijaju.

Samo oko 25 posto hrane se proizvede za ljude. Kada bi se potražnja za mesom smanjila 50 posto, nastala bi lančana reakcija u kojoj bi se i broj životinja koje se uzgajaju za tu svrhu postepeno smanjio, a samim time i količina hrane potrebna za njihovu prehranu.

Ovaj „višak“ hrane mogao bi se tada iskoristiti kako bi se drastično smanjila glad u nerazvijenim zemljama svijeta, a postoje predviđanja prema kojima bi i skroz nestala.
Naravno, više namirnica biljnog porijekla znači i njihovu manju cijenu za vas kao krajnje potrošače.

Dakle, odluka je na vama, osim što je prestanak konzumacije mesa, mlijeka i jaja humana odluka, ona je ekonomski i ekološki gledano jedina logična.

Restoran Vegehop za vas priprema sva jela koja volite i na koja ste navikli, ne morate se odreći omiljenih okusa i mirisa. Jedina razlika je što su sva naša jela na biljnoj bazi, a time i zdravija.

vegehop cattering, ketering


Ako još uvijek niste probali naše ćevape, sarme, lazanje, dunavske valove ili kremšnite, onda je krajnje vrijeme da nas posjetite i provjerite zašto smo među 10 najboljih restorana u Zagrebu.

Naši vjerni gosti to znaju već 20 godina.