Skoči na glavni sadržaj
x

Kako detoksicirati organizam nakon blagdana (2. dio)

Naš vodič nastavljamo s ciklom, jedinstvenom zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida. Prepuna je antioksidansa koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Odličan je izvor folne kiseline, a betacijanin (pigment koji cikli daje crvenu boje) se apsorbira u krv i povećava sposobnost krvi za prijenos kisika do 400 posto. Željezo koje sadrži cikla je iznimne kvalitete te je moćno sredstvo za izgradnju krvi i čišćenje organizma od toksina.

Na meniju će se naći i quinoa. Iako se često smatra žitaricom, quinoa je zapravo sjemenka, a s obzirom na karakteristike koje posjeduje u rodu je sa špinatom i repom. Najčešće se je naziva pseudožitaricom.

Osnovna razlika u odnosu na ostale žitarice je da sadrži 9 esencijalnih aminokiselina te je stoga kompletan izvor bjelančevina. Pored toga sadrži i lizin, aminokiselinu koja pomaže u rastu i oporavku tkiva.

Od vitamina tu su tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, folna kiselina te vitamini A, E i B skupine. Od minerala sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, mangan, bakar i selen. Također, 100 grama quinoe sadrži 368 kalorija što joj, zajedno sa svim nabrojanim daje epitete superžitarice iako to u svojoj osnovi nije.

Patlidžan je povrće koja se obično veže uz ljeto, ali mi ga jako volimo pa ga stoga često pripremamo. Pogotovo kada se zna kako pomaže u prevenciji osteoporoze, ublažava simptome anemije, poboljšava kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Izvrsna ljekovita svojstva dolaze iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana možemo pronaći vitamine C, K, B6, tiamin, niacin, folnu kiselinu te minerale magnezij, fosfor, bakar, kalij i mangan.

Kako patlidžan gotovo uopće ne sadrži masti i kolesterol, odličan je izbor za one koji žele smršaviti i očistiti organizam od toksina. Dijetalna vlakna koja sadrži ključna su za dobar rad probavnog sustava te prevenciju bolesti. Vlakna potiču apsorpciju hranjivih tvari i razgradnju namirnica te lakše izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

U završnom dijelu predstavit ćemo vam još neke namirnice koje će vam pomoći u detoksikaciji, a sve o zdravoj hrani koju pripremamo možete naći na našoj internetskoj stranici i društvenim mrežama.

Pozivamo vas da u ovom i sljedećem tjednu naručite dostavu ili dođete u restoran i provjerite što smo sve pripremili za vas.