Skoči na glavni sadržaj
x

Kako detoksicirati organizam nakon blagdana (3. dio)

Završni dio ćemo započeti kako i dolikuje, jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Naravno, radi se o avokadu.

Dok je sve drugo voće sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, a sadrži i vitamin C, B6 i lutein. Izvrstan je izvor bakra, kalija, kalcija i magnezija. Kao i maslinovo ulje, ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju razinu kolesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 grama avokada je 160 kalorija. Upravo zbog svojeg sastava smatra ga se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Možda se ne spominje tako često, ali u našoj kuhinji je kurkuma jedan od začina koji se koristi svakodnevno..

Kurkuma izaziva smrt stanica raka i djeluje na smanjenje broja krvnih žila preko kojih se tumor razvija i raste. Ima i snažno protuupalno djelovanje pa tako pomaže kod artritisa, autoimunih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dokazano je i da pomaže kod sprečavanja razvoja Alzheimerove bolesti, a može i obrnuti proces nakon što je bolest počela. Također je korisna i kod demencije, Parkinsonove bolesti te moždanog udara.

Prema svemu navedenom kurkumu se može smatrati jednom od namirnica koje treba svakodnevno konzumirati pa je stoga tako česta u našim jelima.
Još nismo spomenuli svježe cijeđene sokove pa ćemo kao njihovog predstavnika istaknuti sok od grejpa u koji često dodajemo i đumbir.

Grejp je bogat vitaminom C te likopenom koji je poznati antioksidans. Izrazito  je bogat hranjivim tvarima, a siromašan kalorijama zbog čega ga se koristi u raznim dijetama. Osim tih sastojaka bogat je i vitaminima A, B, D, E i K te kalcijem, fosforom, magnezijem, manganom, cinkom i željezom.

Naša topla preporuka je da svaki vaš obrok nadopunite cijeđenim sokom, u ponudi imamo razne vrste, vjerujemo kako ćete pronaći pravi za sebe i popiti čašu zdravlja.
Sve ove namirnice pronaći ćete na našem meniju sljedećih dana, kao i u ostatku godine. Naša misija je kuhati samo s najboljim i najkvalitetnijim namirnicama te vam svakodnevno pripremati zdravu hranu.

Neka vaša novogodišnja odluka bude zdrava prehrana, a naručivanje dostave ili dolazak u Vegehop vaša zdrava navika.