Skoči na glavni sadržaj
x

Kako veganska prehrana snižava razinu kolesterola i čini vas zdravijima

Određene namirnice životinjskog porijekla, kao što su masni komadi mesa, mesne prerađevine poput slanine i hrenovki te mliječni proizvodi poput sira, značajno podižu razinu kolesterola u tijelu.

Nasuprot tome povrće (posebno lisnato), cjelovite žitarice, bobičasto voće i orasi pomaži u snižavanju kolesterola bez lijekova. Pogotovo ako se kompletna prehrana temelji na biljnim proizvodima, tj. ako se iz prehrane izbace namirnice životinjskog porijekla.

Odličan način za snižavanje kolesterola je i dosljedna tjelovježba, pogotovo ako se vježba nekoliko puta tjedno.

Dokaz za to je i poznati glumac, političar i bodybuilder te sedmerostruki Mr. Olympia, Arnold Schwarzenegger. Kako prenosi Index, Schwarzenegger se većinom hrani biljnom hranom te otvoreno govori o prednostima veganske prehrane. Ističe kako mu se zbog veganske prehrane loš LDL kolesterol, koji je povezan s većim rizikom od srčanih bolesti, smanjio do te mjere da je njegov liječnik mislio da se radi o drugoj osobi.

agrumi vegan

Također poziva i nadahnjuje mlade veganske bodybuildere da svoje mišiće grade na biljnoj prehrani.

Kod visoke razine LDL kolesterola u organizmu, pogotovo kod upala ili oštećenja tkiva, loš kolesterol se taloži u organima i stijenkama krvnih žila te izaziva nastanak plaka. Te nakupine sužavaju promjer arterija i smanjuju njihovu elastičnost. Zbog toga može doći do razvoja ateroskleroze te povećanja rizika od nastanka srčanoga i moždanoga udara.
Najbolje prevencija je biljna prehrana. Kako smo naveli na početku članka, namirnice koje sadrže puno kolesterola su meso, mliječni proizvodi, iznutrice i jaja. Osim što je konzumacija ovih proizvoda etički upitna, očito je da loše utječe i na zdravlje ljudi koji ih konzumiraju.

S druge strane, namirnice biljnog porijekla spuštaju razinu kolesterola. Posebno se preporučuje konzumacija namirnica bogatih vitaminom C (bobičasto voće, agrumi, kivi, ananas, kupusnjače, zeleno lisnato povrće, naranča, paprika, rajčica), beta karotenom (zeleno lisnato povrće, kupusnjače, mrkva, špinat, breskve, marelice, dinje), cjelovitih žitarica (integralna zob, ječam, raž, smeđa riža, kukuruz) te pseudožitarica (proso, kvinoja, amarant).

vegan

Naravno postoje i dobre masnoće poput hladno prešanih ulja (maslinovo, bučino, laneno, konopljino) i orašastih plodova koje trebaju zamijeniti one loše.
Sve navedene namirnice, kao i mnoge druge namirnice biljnog porijekla, koristimo u Vegehopu svaki dan kako bi vam pripremili najukusnije i najzdravije obroke.

Neka Vegehop postane vaša navika koja će vas fino nahraniti i učiniti vas zdravijima!