Skoči na glavni sadržaj
x

Lišće cikle - jedete li ga ili bacate?

Prilikom pripremanja jela od cikle uklanjamo lišće cikle. Nerijetko to lišće završava u otpadu ili u kompostu. Lišće cikle je potpuno jestivo i vrlo zdravo. Može se usporediti s lišćem zelenog lisnatog povrća špinata ili blitve. 

Lišće cikle je manje gorkog okusa od blitve ili rukole, tako da ako volite blitvu ili špinat, ovo lišće može biti ”počasni” gost u vašoj salati ili smoothieju.

cikla

Ima veći udio željeza od špinata, a također je dobar izvor magnezija, kalija, kalcija, bakra, mangana...Vitamina ima napretek: A, B, C, E, K.
Bogato je folnom kiselinom, proteinima, klorofilom, karotenoidima i triptofanom - aminokiselinom koja je važna za dobar san i raspoloženje.

Kuhano lišće cikle može biti pravi specijalitet, a može zamijeniti blitvu u svim receptima. 

Mi u Vegehopu ga ne bacamo jer znamo koje dobrobiti lišće cikle sadrži te ga gotovo svakodnevno stavljamo u naše dnevne miješane salate. Lišće koje stavljamo u salatu je, kao i cikla, organsko i iz našeg eko uzgoja, uzgajano na plodnim poljima nadomak Ivanić Grada. 

cikla2

Zato vas pozivamo u Vegehop na dnevni meni uz koji ćete uživati u zdravoj salati u kojoj ćete pored klica, matovilca, rikule, maslačka, zelene salate zateći i lišće cikle.