Skoči na glavni sadržaj
x

Oscar u znaku veganstva

U Siječnju se na tradicionalnom ručku Nominiranih za Oscar posluživao uglavnom veganski meni, odnosno 70% je bilo vegansko a ostalih 30% obroka je bilo vegetarijanski te meso i riba. (veganski jelovnik na slici ispod :))

oscar


Pošto se prije početka dodjele Oscara ne poslužuje večera već samo brzi snack-ovi, Akademija je, kako je i obećala, prije samog početka Show-a, u predvorju posluživala isključivo veganske snackove.

Na večeri nakon Oscara posluživali su se većinom mesni burgeri, te kad je konobar došao do ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najboljeg glumca, Joaquin Phoenixa on je podigao natpis "Biraj veganstvo. Ono nije hir, već budućnost!" 

Ipak su Joaquin i njegova zaručnica Rooney Mara (koja je također dugogodišnja veganka) odlučili proslaviti "Zlatni kipić" uz burger. Na slici ispod vidi se sva njihova skromnost i jednostavnost kojom su oduševili brojne fanove.

J&M


U nastavku pogledajte i pročitajte transkript pobjedničkog govora u kojem govori i pravima svih živih bića, pa tako životinja.                                                                   
                                                                    

“Prepun sam zahvalnosti i ne osjećam da sam iznad bilo kojeg svojeg nominiranog kolege ili bilo koga drugog u ovoj prostoriji jer svi dijelimo istu ljubav – onu prema filmu. Ovaj oblik izražavanja dao mi je najneobičniji život i ne znam gdje bih bio bez njega.

Ali mislim da je najveći dar koji mi je dao, ali i mnogim ljudima u industriji, mogućnost da koristimo svoj glas za one koji ga nemaju. Razmišljao sam o nekim teškim problemima s kojima se kolektivno susrećemo. Nije važno govorimo li o rodnoj nejednakosti ili rasizmu, LGBT pravima ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde.

Govorimo o borbi protiv uvjerenja da jedan narod, jedan čovjek, jedna rasa, jedan spol, jedna vrsta ima pravo dominirati, ali i kontrolirati druge.

Mislim da smo postali jako nepovezani s prirodnim svijetom, a mnogi od nas krivi su zbog egocentričnog pogleda na svijet i vjerovanja da su centar svijeta.

Ulazimo u prirodni svijet i pljačkamo ga zbog njegovih resursa.

Osjećamo pravo da možemo umjetnim putem osjemenjivati kravu i kada se oteli, mi joj ukrademo bebu, iako su njeni krikovi bola i očaja toliko očigledni… i onda joj uzmemo mlijeko namijenjeno njezinom teletu, i stavljamo ga u svoju kavu, u svoje žitarice.

Bojimo se ideje osobne promjene jer mislimo da trebamo žrtvovati nešto, odreći se nečega. No ljudska su bića tako kreativna i inventivna pa možemo stvarati, razvijati i provoditi sustave promjena koji su korisni svim živim bićima i okolišu.

Cijeli sam život bio nitko i ništa, bio sam sebičan. Ponekad sam bio okrutan, osoba s kojom je teško raditi i zahvalan sam što su mi mnogi od vas u ovoj prostoriji dali drugu priliku.

Mislim da je to najbolje od nas – to što podupiremo jedni druge. Ne kada zbog pogrešaka i prošlosti odbacujemo jedni druge, već kada pomažemo jedni drugima da rastemo”, priveo je kraju svoj govor i potom se sjetio svog pokojnog brata, glumca Rivera Phoenixa, riječima:

“Kada je imao 17 godina, moj brat napisao je ove riječi. Rekao je: ‘Trči i spasi se ljubavlju i mir će uslijediti.”

Transkript preuzet sa stranice atma.hr/