Skoči na glavni sadržaj
x
xx

Svjetski dan veganstva

Dan veganstva oformila je tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva Louise Wallis, 1994. godine.

Veganstvo nije samo prehrana već i način života.

Izraz vegan označava osobe koje ne konzumiraju meso, ribu niti sastojke životinjskog porijekla, s ciljem skretanja pozornosti na svakodnevno ubijanje životinja te suosjećanje prema njima.

Također, naglasak treba staviti i na ekološke i zdravstvene aspekte veganstva. Pa tako vegani imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, rjeđe obolijevaju od karcinoma i žive dulje.

U svakodnevnoj konzumaciji prisutno je razno voće, povrće, sjemenke, a kao zamjena za mlijeko koristi se zobeno , bademovo, kokosovo ili rižino mlijeko.
Veganstvo ima veliku ulogu u očuvanju okoliša. Proizvodnja životinjskih proizvoda uzrokuje veću emisiju stakleničkih plinova, veću potrošnju energije, vode te korištenje pesticida, u odnosu na proizvodnju jednake količine biljne hrane.

Kako se ljudima budi svijest o samilosti prema drugim živim bićima i o očuvanju planete zemlje, u svijetu se svakim danom otvara sve više veganskih restorana. 

Tako i u Hrvatskoj imamo restoran Vegehop, koji postoji već 20 godina, čiju obljetnicu uskoro slavimo. Stoga vas pozivamo da zajedno proslavimo ovaj dan - dođite u veganski restoran Vegehop i naručite jedan zdravi veganski obrok, zasladite se veganskim slasticama a žeđ utažite jednim svježe cijeđenim sokom.

Sretnimo se svi u Vegehopu.