Skoči na glavni sadržaj
x

Vegan ili „plant-based“. Znate li razliku?

Ova dva termina često se koriste kao sinonimi, ali iako imaju mnogo toga zajedničkog, ne dijele iste vrijednosti.

U prvi mah je teže uočiti razliku, jer veganska prehrana se sastoji od hrane biljnog porijekla, biljnih zamjena za meso i sličnog, ali razlika svakako postoji.

Obje prehrane uključuju niz zdravih i hranjivih namirnica poput povrća, žitarica, orašastih plodova, mahunarki, sjemenki i voća. No glavna razlika je u tome da je veganstvo način života te pridržavanja određenih etičkih normi, a ne samo način prehrane, dok je „plant-based“ čisto pridržavanje određene vrste prehrane.

„Plant-based“ prehrana fokusirana je na zdravlje, a ne na etiku. Ona može isključivati hranu životinjskog porijekla poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda i jaja. Ali zapravo je definirana kao prehrana niskog udjela masnoća, visokog udjela vlakana te bazirana na povrću.

Prema portalu The Vegan Review, cilj ove prehrane je povećati konzumaciju hranjivih biljnih namirnica smanjujući procesuiranu hranu.
Ovaj način prehrane ohrabruje konzumaciju velike količine povrća, voća, graha, graška, leće, sojinog zrna, sjemenki i orašida, ali i dalje dozvoljava konzumaciju proizvoda životinjskog porijekla, navodi se u Nutricionističkom ažuriranju za liječnike.

S druge strane, veganstvo nije samo način prehrane, već i način života temeljen na etici, zaštiti životinja i brizi o okolišu.

The Vegan Society veganstvo definira kao „način života koji se trudi isključiti, koliko je to god moguće i praktično, sve oblike iskorištavanja i okrutnosti prema životinjama zbog hrane, odjeće i bilo koje druge svrhe“. To uključuje odjeću, kozmetiku, proizvode za osobnu njegu, cipele i modne dodatke, kao i sredstva za čišćenje.

Veganska prehrana temeljena je na etičkim ili religijskim razlozima i isključuje konzumaciju mesa, mliječnih proizvoda, jaja i meda, ali i proizvode koji su dobiveni od životinja ili su testirani na životinjama.

Nutricionističko ažuriranje za liječnike tvrdi da su obje prehrane povezane s gubitkom kilograma te nižim stopama srčanih bolesti, pretilosti, visokog kolesterola, visokog tlaka, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.

U Vegehopu poslužujemo isključivo hranu biljnog porijekla, pripremljenu od svježih namirnica, kupljenih od lokalnih proizvođača s kojima surađujemo dugi niz godina i za koje smo sigurni da imaju samo organske te provjereno zdrave namirnice.

vegan


Naša hrana je raznovrsna i prilagođena svima, a benefiti za zdravlje su brojni, što dokazuju i brojne studije.

Neka Vegehop postane vaša zdrava navika!