Skoči na glavni sadržaj
x

Veganska prehrana smanjuje šanse za teži oblik bolesti COVID-19 za 73 posto

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Nutrition Prevention & Health pokazalo je da osobe koje se hrane veganski (slijede prehranu na biljnoj bazi) imaju 73 posto manje šanse za razvijanje teških simptoma bolesti COVID-19.

Istraživanje je obuhvatilo 2884 zdravstvena radnika iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a cilj mu je bio provjeriti korelaciju između načina prehrane i težine simptoma bolesti COVID-19.

Među 568 ispitanika koji su se zarazili COVID-om, 430 osoba razvilo je jako blage ili blage simptome. Pokazalo se da su ispitanici koji su rekli da su bili na biljnoj prehrani imali 73 posto manje šanse za razvijenje težih ili teških simptoma bolesti COVID-19.

S druge strane, oni koji su konzumirali namirnice životinjskog porijekla imali su gotovo 4 puta veću vjerojatnost razviti teže ili teške simptome.
Očito je da su osobe na biljnoj prehrani konzumirale više voća, povrća i biljnih proteina iz orašastih plodova ili mahunarki.

Autori istražiavanja objasnili su da ova vrsta namirnica biljnog porijekla opskrbljuje tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunološki sustav te smanjuju izloženost respiratornim bolestima.  Ovo nije nikakvo iznenađenje, jer su nutricionisti još pedesetih godina prošlog stoljeća utvrdili da biljna hrana sadrži obilje zdravih bjelančevina koje našem imunosnom sustavu pomažu u stvaranju antitijela, reguliraju šećer u krvi i metabolizam masti, a važni su i za stvaranje energije te izgradnju organizma i obnovu tkiva.
„Opasnost od koronavirusa i drugih bolesti smanjena je jer su biljne namirnice bogate antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica, koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama. Svakodnevnom konzumacijom biljnih namirnica gradimo snažan imunitet koji se lakše izbori s virusnim i bakterijskim infekcijama, a ujedno stvara otpornost organizma na bolesti” kažu iz udruge Prijatelji životinja u komentaru ovog istraživanja.

Možemo zaključiti kako biljna prehrana puno bolje odgovara ljudskom tijelu te mu pruža sve potrebne nutrijente da bi bilo zdravo i da bi samo moglo izgraditi snažan imunosni sustav.

Dođite u Vegehop i uživajte u veganskoj hrani pripremljenoj od svježih i zdravih namirnica te time dajte svome tijelu ono što mu je potrebno kako bi vas zaštitilo od COVID-a, ali i drugih bolesti.