Skoči na glavni sadržaj
x

Veganski Dunavski valovi na Trgu bana Jelačića

Povodom Svjetskog dana veganstva udruga Prijatelji životinja pozvala je građane da im se pridruže u degustaciji poznatog kolača Dunavski valovi na veganski način, na Trgu bana Jelačića. Kolač je bio zamišljen u obliku slova 'V', a načinjen je bez mlijeka i jaja, odnosno, od namirnica isključivo biljnog porijekla.

 

Nakon što su kuhari Vegehop kluba izradili tortu i premazali je završnim slojem čokolade, građani su je mogli degustirati.

 

Sastojci najomiljenijeg Vegehopovog kolača bili su zadatak koji su građani trebali pogoditi kako bi osvojili vege kuharicu. Iako nisu svi uspjeli pogoditi sastojke, nije bilo gubitnika, jer su svi mogli uživati u Dunavskim valovima. :)

 

Ovaj događaj na Trgu bana Jelačića bio je ujedno i završnica „Vege izazova“, koji je započeo na svijetski dan vegetarijanstva (01.10), u kojem su se građani obvezali da će 31 dan jesti isključivo veganske obroke. Sponzor obroka za sve sudionike "izazova" bio je Vegehop klub.

 

Pobjednik „Vege izazova“ je Valentin Solina, koji je svoje iskustvo s veganskom prehranom opisao: "Nakon tjedan dana što nisam jeo proizvode životinjskog porijekla osjećao sam se lakše. Vozim često bicikl i zadnjih mjeseca dana mi je puno lakše ga voziti. Uz to, počeo sam trčati i hodam na rukama. Odlično se osjećam."

 

Svjetski dan veganstva utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama te promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

 

Povezano:

U medijima: Veganski dunavski valovi