Skoči na glavni sadržaj
x

Vodič za detoks organizma nakon blagdana (1. dio)

Svi znamo kako to ide za vrijeme blagdana. Pojede se puno teške hrane i kolača, popije se i koja čašica više, a sve se to nekako produži na razdoblje od Badnjaka pa do Nove godine.

Zato je najbolja odluka koju možete donijeti nakon blagdanskog prejedanja, detoksikacija organizma. Vjerujte, vaše tijelo će vam biti zahvalno.
Upravo zato smo mi u Vegehopu osmisli posebne detoksikacijske menije za početak nove godine. U njima smo poseban naglasak stavili na jela s namirnicama koje najbolje čiste organizam od štetnih tvari.

Ove menije ćemo protegnuti na više dana kako bi vam pomogli u detoksikaciji i kako bi uvijek imali zdravu hranu na dohvat ruke.
Godinu ćemo započeti s ječmom, namirnicom koja se ne jede često koliko bi trebala, pogotovo kada se uzme u obzir njegova nutritivan vrijednost te činjenica da pomaže kod mnogih bolesti.

Ima nizak glikemijski indeks, a 100 grama ječma sadrži samo 354 kalorije te je bogat nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamine A, D i E te veće količine vitamina B12, što je jako rijetko kod biljaka. Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, jod, fosfor i kobalt. Jako je bogat vlaknima te je stoga idealan za sve koji žele smršaviti.

Nakon toga na red će doći celer, najpoznatiji prirodni čistač organizma. To je ljekovito povrće koje sadrži samo 16 kalorija na 100 grama, sadrži sve vitamine B kompleksa te vitamine C, A ,E i K. Od minerala, bogat je kalcijem i natrijem, a osim antioksidanta C vitamina, sadrži i mnoge druge ljekovite spojeve koji štite od oštećenja stanica. Svakako treba istaknuti i vitamin K koji je bitan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih žila te stvaranje energije.

Više o detoksikaciji i namirnicama koje će se naći na meniju pročitajte u našem sljedećem članku, a sve o zdravoj hrani pronađite na našoj internetskoj stranici i društvenim mrežama.